woensdag 22 augustus 2012

WAAIEREN (4)

Waaierende kunst

Adembenemend is de beweging van de waaier, de hand met pols en armen. Sensueel, strak wapperend, sierlijk wuivend met soepele polsen, vliegend als een vogel, en meer. Het waaieren inspireert.



Briljant kunstwerk gemaakt met LED lampjes en computertechnieken door kunstenaarscollectief Liu Dhao, Island6 Arts Center, Sjanghai. Een jonge Chinese vrouw in een qi pao (in het westen vooral bekend als Sjanghai Dress)wuift zichzelf koelte toe met een Shanzi, de bekende vouwwaaier, en misschien is ze ook wel iemand aan het verleiden. In de moderne techniek van LED lichtjes en computerbeeld is de waaierende schone net zo goed een sensueel schouwspel. Het blijft boeien. Liu Dhao reflecteert hiermee op het traditionele beeld van China, het westerse oriĆ«ntalisme en het neo-oriĆ«ntalisme*.

Qi Pao (ook Cheongsam), bekend als Sjanghai Dress
Zie voor meer informatie over Liu Dhao en Island6: http://www.island6.org/JulyInHangzhou.html

*) Ik meen dat in dit verband de termen "orientalisme" en "neo-orientalisme" ook gebruikt (kunnen) worden voor op het verre oosten gerichte vormen van exotisme, en evengoed voor de "stroming" van hedendaagse Chinese en Japanse kunstenaars die met de westerse beeldvorming en de eigen tradities spelen, en hier bovendien nieuwe en vernieuwende beelden aan toevoegen. 

Summary
Brilliant artwork by artists collective Liu Dhao, Island6 in Shanghai. A modern Chinese girl dressed in qi pao (a.k.a. cheongsam or Sjanghai dress) creates a cool breeze in the humid hot summer. A sensuous image that critically reflects on exoticism. Brilliantly done in LED lights and computertechniques.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten